Gebruikersrechten

Het instellen van de rechten gebruikers

Voordat je de gebruikerstoegang en -rechten gaat bepalen, dien je een gebruiker aan te maken en deze een gebruikersprofiel te geven.

Klik hier om te lezen hoe je gebruikers aanmaakt.

Daarna kun je aan een profiel rechten toekennen. Je kunt de toegang tot de modules en onderdelen helemaal uitschakelen, beperken of volledige toegang geven.

Ga naar gebruikerstoegang

Kies via Instellingen (het tandwieltje rechtsboven) voor Gebruikerstoegang → Gebruikerstoegang.

Bepaal de gebruikerstoegang

Links staan de gebruikersprofielen.

Standaard zijn drie gebruikersprofielen aanwezig. Van het gebruikersprofiel worden de gebruikers weergegeven die dit profiel hebben.
 Een nieuw profiel kan worden aangemaakt door te klikken op de +.
Het is verstandig om eerst profielen te bepalen voor bijvoorbeeld gebruikers van de financiële administratie, afdeling verkoop, afdeling inkoop enz.
Daarna selecteer je per module, wat de rechten zijn van de gebruikers met het profiel dat je geselecteerd hebt.

Acces
Eerst bepaal je of de gebruikers met dit profiel toegang hebben tot de module die je geselecteerd hebt bij MODULES.
Daarin zijn drie niveaus te onderscheiden:
View = opvragen / kijken
Edit = wijzigen
Create = aanmaken

Security Element
Daarna geef je van de module aan welke onderdelen beschikbaar zijn voor het gebruikersprofiel en wat de rechten zijn bij dat onderdeel.
Deze onderdelen verschillen per module. Hieronder zie je het voorbeeld van de inkooporder.
Eerst geef je bij Access aan of een gebruikersprofiel toegang heeft tot de module Inkooporders.
Daarna worden de verschillende onderdelen binnen een inkooporder weergegeven.

Per onderdeel zijn vier niveaus te onderscheiden:
View = opvragen / kijken
Edit = wijzigen
Create = aanmaken
Delete = verwijderen
Het niveau betekent dat je automatisch meer rechten hebt. Dus als je Edit-rechten hebt, heb je automatisch View-rechten. Het hoogste niveau Delete, bevat dus alle rechten.

Onderdelen die niet worden gebruikt, schakel je helemaal uit. Hierboven is bijvoorbeeld het veld Eenheid uitgeschakeld. Het veld Eenheid kan in dat geval niet worden gebruikt door gebruikers die vallen onder dit gebruikersprofiel  Full Acces.