Verkoop-backorder aanmaken

Als je een bestelling niet in één keer uit kunt leveren dan kun je met ParagonERP automatisch backorders maken.

Je past dan in de bestelling het aantal aan naar wat er werkelijk geleverd wordt. Je rondt de bestelling af en factureert deze. Vervolgens maak je een backorder door voor de knop Backorders verwerken te kiezen.

Hoe dit werkt, wordt hieronder getoond.

Startpunt is een aangemaakte order waarvoor de orderbevestiging en de pakbon verwerkt is. De status van de order is nu Gereed voor Gereedmelden.

Zie voor het aanmaken van een verkooporder: Hoe maak ik een verkooporder aan?

Hoe maak ik een backorder aan?

Stap 1: Voeg kolommen toe: Original quantity & Original price

Op het moment dat je de pakbon aanmaakt wordt de voorraad gereserveerd en worden de aantallen en prijzen die op dat moment op de artikelregels staan, weggeschreven naar de velden  Original Quantity (voor het aantal) en Original Price (voor de prijs). Om te kunnen zien wat in deze velden staat, moet je deze kolommen toevoegen aan het transactiescherm.

Ga naar de verkooporder en klik op Columns aan de rechterkant van de transactie. Zoek vervolgens op "original" en vink de velden  Original Price en Original Quantity aan. Klik nogmaals op Columns om het menu weer te sluiten.

De breedtes en posities van de kolommen kunnen per gebruiker en per transactiescherm worden aangepast.

Stap 2: Pas de aantallen in de order aan

Als niet alle bestelde producten kunnen worden geleverd, maar de momenteel beschikbare aantallen wel moeten worden uitgeleverd, pas je dit aan in de order.
Voor producten waarvan niets kan worden geleverd, geef je een 0 (nul) in.
Klik rechtsboven op Wijzigen.
  Pas de aantallen aan.
Klik rechtsonder op Opslaan.

LET OP: Als van een product niets beschikbaar is, vul dan 0 in. Als je de regel verwijdert zal deze niet op de backorder verschijnen.

Stap 3: Rond de verkooporder af

Klik op Verwerken - rechts van de groene actieknop - en kies voor Gereedmelden.
Klik op Verwerken en kies voor Bezorgd.
De verkooporder is nu afgerond.
De status van de verkooporder is Gereed voor factuur.

Stap 4: Maak de backorder aan

Klik op Verwerken en kies voor Backorders Verwerken.
Er worden backorders aangemaakt voor alle orders die zijn afgerond en een verschil hebben tussen Aantal besteld en Aantal geleverd.

Het maakt niet uit in welke verkooporder je op de knop Backorders Verwerken klikt. ParagonERP maakt met deze knop backorders aan voor alle voltooide orders met verschillen tussen besteld en geleverd.

Stap 5: Controleer en verwerk backorder

Klik op de nieuw aangemaakte order en vervolgens op het tabblad MEER voor de volgende info :

1. De ordersoort is Backorder
  2. Het originele Ordernummer
  3. Het nummer van de nieuwe Backorder
Je kunt deze backorder nu verwerken als een normale verkooporder.