Starten met ParagonERP

Maak een snelle start met Paragon met behulp van deze pagina.

Opstarten

Hieronder staat een aantal onderwerpen beschreven die jou kunnen helpen om een snelle start te maken met Paragon.
Niet alle helponderwerpen komen op deze pagina aan bod maar een aantal belangrijke pagina's kun je hier snel vinden.
Veel succes met ParagonERP.

Starten van het programma kan via https://jouwbedrijfsnaam.paragon-erp.com
Het is handig om een bookmark voor Paragon toe te voegen aan de werkbalk van je browser. Let dan goed op dat je alleen het bovenstaande ingeeft (waarbij je jouwbedrijfsnaam uiteraard vervangt door de naam van je bedrijf).
Het is mogelijk om meerdere keren met dezelfde gebruikersnaam ParagonERP te starten. Hierdoor kun je op één scherm bijvoorbeeld je verkooporders te openen en op de andere je Producten of Klanten.

Help en support

Door deze knop te gebruiken is het mogelijk om een supportvraag te stellen en/of de helpbestanden te raadplegen.

Nieuw gesprek
Kies voor nieuw gesprek om (via de mail) een supportvraag te stellen. Je krijgt dan zo snel mogelijk antwoord van een de medewerkers van Paragon.

Support
Kies deze knop voor de Nederlandse supportpagina's.

Voor de Engelse supportpagina's.
Deze is ook te benaderen via ? in Paragon.

Afdrukken
Als je in Paragon kiest voor afdrukken, worden je overzichten naar je scherm gestuurd. Deze verschijnen dan in een nieuw venster.
Om dit goed te laten verlopen, moet de pop-up blokkering worden uitgeschakeld voor ParagonERP.

Knoppen

Rechts op je scherm vind je de knoppen van de modules die het meest gebruikt worden; Product, Voorraad, ...., Inkoopdracht.

<<Meer

Klik op << Meer voor de knoppen van álle beschikbare modules.
Tip:
Als je op de knop <<Meer  hebt geklikt, kun je daarna snel naar de gewenste module door de eerste letter daarvan te typen.
Bijvoorbeeld door de letter V te typen, springt de cursor naar de module Voorraad. Door nog een keer de V te typen, ga je naar de module Verzend.

Home

Door te klikken op Home, krijg je een blanco scherm. Belangrijk: Schermen in de modules blijven (in de achtergrond) geopend totdat Paragon helemaal wordt afgesloten.

Zoeken

Linksboven in je scherm vind je een zoekvenster.

Hetgeen je zoekt, hoeft niet te beginnen met het ingetoetste zoekargument.

Zie Support: Zoeken in ParagonERP

Iconen

De volgende iconen (knoppen) komen vaak voor in ParagonERP.

Aanmaken / Toevoegen

Klik op deze knop als je in een geopende module nieuwe gegevens wilt toevoegen,
bijvoorbeeld een nieuwe klant of een order.
De knop wordt ook wel in het blauw weergegeven, als je nieuwe informatie wilt toevoegen aan een onderdeel, bijvoorbeeld de velden die getoond worden in een order of een nieuwe debiteurensoort in de Kenmerk Setup.

Dupliceren

Soms kan informatie worden gedupliceerd om vervolgens, bijvoorbeeld na enkele aanpassingen, op te slaan.
Deze functie kan ook aanwezig zijn als knop:

Verwijderen

Om een veld te verwijderen, bijvoorbeeld in de weergave bij een order, kan worden gekozen voor verwijderen.

Annuleren

Annuleren kan bijvoorbeeld worden gebruikt als je een verkeerde klant hebt geselecteerd bij een order of als je de ingetoetste informatie niet wenst op te slaan.

Wijzigen

Bijvoorbeeld voordat een bestaande order kan worden aangepast, moet voor wijzigen worden gekozen.

Opslaan

Kies voor Opslaan om stamgegevens op te slaan of om bijvoorbeeld een order op te slaan en verder te kunnen verwerken.

Verwijderen
Als gegevens kunnen worden verwijderd, kan dat met deze knop.

In veel gevallen is verwijderen niet mogelijk. Stamgegevens kunnen wel op inactief worden gezet. Voor orders die je wilt verwijderen, kun je kiezen voor Void.
Zie Support: Stamgegevens verwijderen

Actieknop

Het is handig om bekend te raken met de zgn. Actieknop rechts onderaan je beeldscherm. De beschikbare opties bij de actieknop zijn variabel en dus bijvoorbeeld afhankelijk van de module waarin je werkt en/of de status van bijvoorbeeld een offerte of order.

Voorbeeld:
Als je bij deze actieknop klikt op Print, wordt direct het document geprint van de module waarin je je bevindt. In dit voorbeeld is dat een offerte.

Als je op het pijltje daarachter klikt, verschijnt het menu dat hoort bij de module waarin je je bevindt en ook de status van bijvoorbeeld de betreffende offerte of order.

Zoals al aangegeven, de actieknop is variabel en kan ook door middel van gebruikersrechten per gebruiker worden aangepast.

Instellingen

Door rechtsboven in je scherm te klikken op dit icoontje, kom je in de Instellingen van Paragon.

Vooral als je net begint met werken in ParagonERP, zijn de volgende programma's handig om te gebruiken / bekijken:

Testmodusmanager

De testmodus kun je opstarten door te kiezen voor Instellingen → Systeem → Test Modus Manager.
Als je eerst een aantal dingen wilt uitproberen, voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat in Paragon, dan kun je hiervoor de testmodus opstarten.
Zie Support: De Test Modus Manager

Print en Email configuratie

In Instellingen → Rapporten en Data → Print en Email configuratie kun je per document en orderstatus bepalen of het document moet worden geprint en/of gemaild. Als je bij alle documenten voor "Afdrukken" kiest, wordt er niets gemaild naar je leveranciers en klanten. Ook op deze manier kun je testen of alles werkt zoals jij dat wenst.

Als je dit in de live modus doet, worden er wel journaalposten gemaakt en als de koppeling met Minox is geactiveerd worden deze ook doorgezet naar je financiële administratie.

Gebruikers en Gebruikerstoegang

In Instellingen → Gebruikerstoegang → Gebruikersbeheer kunnen gebruikers worden aangemaakt.
Zie Support: Gebruiker aanmaken
Vervolgens kunnen aan de gebruikers een gebruikersprofielen worden gekoppeld. Dat kan in Instellingen → Gebruikerstoegang → Gebruikerstoegang.
Er kunnen meerdere profielen worden aangemaakt. Aan één profiel kunnen meerdere gebruikers worden gekoppeld.
Per module zijn er verschillende opties / werkzaamheden (zgn. Security Elements). Per Security Element wordt gekozen voor rechten:
  • View - bekijken / opvragen
  • ­Edit - wijzigen
  • Create - aanmaken
  • Delete - verwijderen
Zie Support: Gebruikersrechten

Stamgegevens

Een aantal stamgegevens wordt overgenomen uit je vorige administratiesysteem.
Vanaf een bepaald moment, werk je alles bij in Paragon. Van de stamgegevens van klanten en leveranciers worden ook gegevens gesynchroniseerd met Minox.

Weergave en knoppen

Stamgegevens worden getoond in een lijst.
De velden die hier worden getoond kunnen desgewenst worden aangepast.
Zie Support: Weergave in ParagonERP

Met deze knop is het mogelijk om terug te gaan naar het vorige scherm dat actief was in Paragon. Het is belangrijk om deze knop te gebruiken en niet die van je browser.
Klik hier als je naar de module Rapporten wilt gaan.
Wisselen tussen één product, klant, leverancier enz. en de lijst hiervan, kan door te klikken op dit icoontje of door middel van dubbelklik met de muis.
Aanmaken van een nieuwe klant, leverancier, product enz. kan door middel van deze knop.

Lijstweergave

Alle modules die je opent, worden weergegeven in een lijst. De weergave van deze lijst kun jij zelf bepalen.

De volgorde van de velden, filters, groeperingen enz. kunnen worden ingesteld. In de Support kun je meer over het gebruik van de lijstweergave lezen.

Stamgegevens

Zie de volgende onderwerpen in Support voor het ingeven van de verschillende stamgegevens:

Kies voor Opslaan om stamgegevens op te slaan.
Nadat je je stamgegevens hebt opgeslagen, moet er worden gekozen voor Activeren.
   Als je niet langer gebruiker wilt maken van de betreffende stamgegevens, kun je kiezen voor Deactiveren.
 Deactiveer kun je aanklikken door eerst op het pijltje achter de actieknop te klikken.
Om opgeslagen stamgegevens weer te kunnen wijzigen, moet je eerst op het icoontje Wijzigen klikken.
Het is niet mogelijk om stamgegevens te verwijderen. Je kunt hiervoor de knop Deactiveer gebruiken.

Velden

Veld toevoegen
Er kunnen nog meer velden worden toegevoegd aan de artikelkaart. Deze extra velden worden toegevoegd aan de vaste velden die al op je scherm staan en worden per artikel opgeslagen.
Nieuw veld
Door een nieuw veld van de artikelkaart te verwijderen, wordt ook de ingevoerde waarde van dat veld verwijderd.
Vast veld
Door bij een bestaand veld (vast veld) te kiezen voor verwijderen, wordt alleen de waarde van dat veld verwijderd. Het veld zelf blijft aanwezig in de stamgegevens van het artikel.
De vaste velden die altijd aanwezig zijn in de stamkaart worden bepaald in:
Instellingen → Systeem → Scherminstellingen

Activiteit

Aan de rechterkant van je scherm, wordt de activiteit getoond. Er kan, bijvoorbeeld in de module Product, worden gekozen voor het tonen van:
  • bestelling
  • factuur
  • offerte
  • inkoopopdracht
  • verzendopdrachten
  • creditnota
  • inkoopfactuur
  • leverancierscredit
  • ontvang
  • event
  • reserveer
Na deze selectie, is het mogelijk om op de status te filteren:
  • Temp
  • On Hold
  • Issued
  • Voltooid
  • Voided
Daarna kun je eenvoudig de geselecteerde factuur, offerte enz. openen door deze aan te klikken.

Tabbladen

Afhankelijk van de stamgegevens die je hebt geopend, worden er tabbladen getoond. In de module Product zie je bijvoorbeeld de volgende tabbladen:
  • Voorraad
  • Relatie
  • Stuklijst
  • Overzicht
Standaard is de tab OVERZICHT geopend van een product. De gekozen tab blijft geopend bij het bladeren door de artikelen. Zo kan bijvoorbeeld eenvoudig de VOORRAAD worden bekeken van verschillende artikelen, als je dit tabblad geopend hebt.
Door eerst een zoekopdracht te doen, bijv. "glas" of "hout", kun je eenvoudig door de voorraad lopen van die artikelen die voldoen aan deze zoekopdracht.

Alle beschikbare onderwerpen over stamgegevens vind je hier.