Zending aanmaken

Nadat een verkooporder is aangemaakt, kan de zending van de goederen worden geboekt.

Een zending (shipment) kan worden geboekt door middel van de module Verzend. Het is mogelijk om een zending aan te maken:

1. Pack lists: Als je ook met de module Pick werkt, kun je op basis hiervan een zending aanmaken.
  2. Orders: De ontvangst wordt geboekt op basis van een order.
    Als je werkt met de functie "Gereed voor" in de order, wordt een ontvangst automatisch aangemaakt.
  3. Invoices: De ontvangst wordt geboekt op basis van een verkoopfactuur.
    Als je werkt met de functie "Gereed voor" in de order, wordt een ontvangst automatisch voltooid door een factuur.
  4. Material pick:  Als je ook met de module Material pick werkt, kun je op basis hiervan een zending aanmaken.
  5. Handmatig: De zending wordt geboekt zonder dat er een order aanwezig is in ParagonERP.
    Deze optie kan ook voor voorraadcorrecties worden gebruikt.

In de praktijk zullen optie 2 (op basis van een order) en 5 (handmatig) worden gebruikt.

Let op: Als je werkt met de functie "Gereed voor" in de order, gebruik je de optie "Orders" niet.

Hieronder wordt beschreven hoe je handmatig een zending kunt maken. De werkwijze voor het aanmaken van een handmatige zending is enigszins vergelijkbaar met die van het aanmaken van een verkooporder.

Maak een Zending aan

Klik op de module verzend rechts in het menu.
Klik linksboven op Aanmaken.
  Kies voor Handmatig.

Overnemen aantallen
De aantallen - van bijv. een order - worden, door het aanvinken van deze optie, overgenomen in de Zending. Hierdoor kan (desgewenst met aanpassingen in de aantallen) een zending direct worden opgeslagen en verder worden verwerkt.

Show completed bestellingen
Als een Zending wordt verwerkt, wordt de bijbehorende Order automatisch voltooid.
Het is daarom verstandig deze optie niet aan te vinken. Voltooide orders worden dan niet getoond.

Nog te verzenden
In dit scherm is goed zichtbaar of er nog een (na)levering moet plaatsvinden.

Controleer de orderkop

Selecteer een klant en controleer nu of de transactiedatum klopt. Deze staat direct onder de geselecteerde klant en is standaard de datum van vandaag. De verwerking zal altijd plaatsvinden met de datum van vandaag.
Pas indien nodig het verzendadres aan. Klik hiervoor eerst op Zend aan en daarna op het blauwe driehoekje daarnaast om een (nieuw) adres toe te voegen.

Zie Support: Adres invoeren

Selecteer de producten

Klik op de blauwe icoon met de plus linksonder in het scherm.
Zoek naar het product dat je wilt toevoegen. Er kan gemakkelijk worden gezocht op (een gedeelte van) het artikelnummer of de artikelnaam.
Klik op Columns als je meer en/of andere velden wenst te zien in dit zoekscherm. De geselecteerde columns blijven bewaard per module.
Indien in de stamgegevens van het product een afbeelding aanwezig is, kan deze worden bekeken.

Als niet alle artikelen worden weergegeven, kan dit liggen aan de instellingen.
Zie Support: Waarom zijn niet alle artikelen zichtbaar bij het invoeren van een order?

In de pop-up kunnen meerdere producten tegelijkertijd worden opgenomen in de order.

Klik op om de artikelen op te nemen in de order.

Rond de zending af

Voeg eventueel onderaan de order Notities toe.
Klik nu op de diskette rechtsonder om de zending op te slaan.

Print de verzendbon

Als je een preview van de ontvangst wenst te zien, klik je rechts onderin het scherm op pijl omlaag (naast Issue) en kies daarna voor Print.

Issue
Is de zending opgeslagen en akkoord, dan kun je de zending bevestigen.
Klik hiervoor op Issue
Print
Daarna kan de ontvangst worden afgedrukt. Klik hiervoor op Print.

Complete

Door te klikken op Complete worden deze acties uitgevoerd:

• Er wordt een journaalpost aangemaakt:
    Kostprijs verkopen
    aan Voorraad
  • Het verzonden aantal wordt verwerkt. Als er sprake is van een backorder (bij een ontvangst op basis van een order), dan wordt dat nu zichtbaar.

LET OP:
De optie Complete, gebruik je alleen als je de zending handmatig hebt aangemaakt en wilt voltooien en er dus geen verkoopfactuur volgt. Normaal gesproken wordt de zending voltooid doordat een verkoopfactuur wordt afgerond.