Creditnota maken

Een creditnota maak je aan wanneer een bedrag moet worden geretourneerd aan de klant.
Een creditnota kan ook gemaakt worden als correctie op een factuur die al in het systeem staat. Hieronder zie je hoe je handmatig een creditnota aanmaakt en verstuurt.

Tip: Wordt ook de voorraad teruggestuurd door je klant? Gebruik dan de module Retourbon.

Maak een creditnota aan

Ga naar de module Creditnota en klik op Toevoegen.

Selecteer factuur of handmatig

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het maken van een creditnota:
  1. Een bestaande factuur volledig of gedeeltelijk crediteuren.
    In de tab INVOICES kan een factuur worden geselecteerd.
    Vink de betreffende factuur aan en kies voor OK.

Zoeken op een (gedeelte van) een nummer of naam kan rechtsboven.

Het is mogelijk om van dezelfde leverancier meerdere facturen te selecteren. Voor iedere factuur wordt dan een aparte creditnota aangemaakt.

2. Een creditnota maken op basis van een retourbon kan door deze te selecteren in de tab RMA.
    De retourbon kan worden gemaakt in de module Retourbon. Daar kan handmatig een retour worden aangemaakt of op basis van een factuur.

3. In de tab RECEIPT kan een creditnota worden aangemaakt op basis van een Ontvangst.

4. Een nieuwe creditnota maken.
    Door te klikken op de tab HANDMATIG kun je zelf een creditnota aanmaken.
Bij het aanmaken van een creditnota op basis van een factuur, beschik je over deze opties:
Show completed facturen
Door het aanvinken van deze optie worden ook de voltooide facturen getoond.
Overnemen aantallen
De gefactureerde aantallen worden, door het aanvinken van deze optie, overgenomen in de Inkoopcreditnota. Hierdoor kan (desgewenst met aanpassingen in de aantallen) een Ontvangst direct worden opgeslagen en verder worden verwerkt.

Controleer en verwerk de creditnota

Controleer de artikelen en het bedrag.
Klik rechtsboven op Wijzigen (in het geval van een creditnota op basis van een retourbon, ontvangst of factuur).
Pas desgewenst bedragen en/of aantallen aan.
Verwijder - indien van gewenst - regels door met de rechter muisknop te klikken op een regel en te kiezen voor Regel verwijderen.
Klik op Opslaan.
Kies voor Boeken om de inkoopcreditnota in Minox Online te boeken.
De creditnota wordt nu ook geprint
(Door Boeken wordt de status direct omgezet in ISSUED.)

Belangrijk:

In ParagonERP worden geen negatieve aantallen ingegeven bij een creditnota.
Er kan wel worden gekozen voor het afdrukken van - (min-teken) op de creditnota.

Print en email de creditnota

Klik op Print om de creditnota (opnieuw) af te drukken.
De inkoopcreditnota verschijnt op het scherm en kan als PDF-bestand worden opgeslagen.
Zie ook Hoe print ik een document?
Kies Email om de creditnota naar de klant te mailen.

Controleer in de module Journaalpost of de creditnota is geboekt.

Extra info

Als goederen moeten worden gecrediteerd die ook retour zijn ontvangen van de klant, moet de voorraad worden aangepast. In dat geval moet voor de creditnota eerst al een RMA of Ontvangst worden aangemaakt in de betreffende modules.
Als goederen moeten worden gecrediteerd die niet zijn verzonden maar die wel waren vermeld op de verkoopfactuur, hoeft alleen de creditnota maar te worden geboekt. Je maakt dan handmatig een creditnota aan (zoals in het voorbeeld hierboven).

Voorbeeld:
  1. Op een factuur worden 10 artikelen met een verkoopprijs van 20,00 gefactureerd die ook zijn verzonden via de module Verzend. Kostprijs is 15,00.
  2. Er worden ook 10 artikelen met een verkoopprijs van 5,00 gefactureerd die niet zijn verzonden en geboekt via de module Verzend.

3. Module Verzend - Journaalpost:
    Voorraad (tegen kostprijs; 10 x 15,00)                                 150,00
    aan Kostprijs (tegen kostprijs)                                                                          150,00
Werkwijze
  1. De verkoopfactuur (die is aangemaakt d.m.v. de knop Snelfactuur), wordt opgevraagd in de module Factuur.
    De 10 artikelen van 5,00 worden ook op de factuur opgenomen.

2. Module Factuur - Journaalpost (btw buiten beschouwing latend):
    Debiteuren (tegen verkoopprijs)                                          250,00
    aan Omzet (tegen verkoopprijs)                                                                       250,00
Hierdoor ontstaat een verschil van 50,00 dat moet worden gecrediteerd.
  1. Er wordt een creditnota gemaakt voor de 10 artikelen van 5,00.
    Deze kan in de module Creditnota handmatig (tab HANDMATIG) worden aangemaakt of op basis van de factuur (tab INVOICES) die wordt aangepast.

2. Module Creditnota - Journaalpost (btw buiten beschouwing latend):
    Omzet                                                                                     25,00
    aan Debiteuren                                                                                                   25,00