Kortingen aanmaken

Automatisch toekennen van kortingen aan artikel(groepen) en debiteuren(groepen)

Het is mogelijk om in Paragon automatisch een korting toe te kennen aan een artikel of artikelgroep en/of debiteur of debiteurengroep. Verder is het mogelijk om te kiezen voor een afwijkende prijs of voor een kortingspercentage.
Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Het is nl. afhankelijk van de soort korting of je deze intoetst in de module Klanten of de module Product.
Gebruik je meerdere kortingen? Dus heb je bijvoorbeeld verschillende prijslijsten (bedrijven en particulieren) en gelden binnen die prijslijsten ook nog extra kortingen? Neem dan even contact op met je Paragon-consultant voor een oplossing.

Belangrijk:
De kortingsafspraak op het diepste niveau heeft altijd voorrang. Zo gaat bijvoorbeeld, een prijs per debiteur per artikel, vóór op een prijs per debiteur per artikelgroep.

Hieronder vind je een aantal combinaties van kortingen en de manier waarop je deze in Paragon kunt gebruiken.

Korting met een percentage

1 - Kortingspercentage bij een klant voor een product

1. Ga naar de module Klant en open de klant waarvoor je een korting wilt aanmaken.
  2. Kies voor de tab RELATIE.
  3.   Klik op wijzigen.
  4.   Klik op de + om aan te maken .
  5. Reference Type = Product
    Reference ID = artikelcode
  6. Klik op Volgende.
  7. Stel daarna de kenmerken in. Ieder kenmerk maak je aan door middel van
  8. Let goed op dat je de juiste velden selecteert.
    Start Datum Korting  : Verplicht veld. De datum mag in het verleden liggen.
    Eind Datum Korting : Optioneel. Als je geen einddatum instelt, blijft de korting gewoon van kracht.
    Kortingscode : Korting in %
    Korting in % : Percentage, bijvoorbeeld 15,00
    Staffel Aantal : Optioneel. Geen staffel betekent dat de korting altijd geldt.
Herhaal punt 1 t/m 6 als je voor meerdere staffels de korting wilt instellen.
Dus bijvoorbeeld “Staffel Aantal = 10” om een korting in te stellen die geldt vanaf 10 stuks. Daarna maak je dezelfde afspraak opnieuw voor bijvoorbeeld een andere korting die geldt vanaf 20 stuks door te kiezen voor “Staffel Aantal = 20.

Tip:
Bij het toevoegen van kenmerken, kun je snel zoeken door de beginletters in te toetsen van het veld dat je zoekt.

2 - Kortingspercentage bij een klant voor een productgroep

1. Ga naar de module Klant en open de klant waarvoor je een korting wilt aanmaken.
  2. Kies voor de tab RELATIE.
  3.   Klik op wijzigen.
  4.   Klik op de + om aan te maken .
  5. Reference Type = Klant
    Reference ID = artikelcode
  6. Klik op Volgende.
  7. Stel daarna de kenmerken in. Ieder kenmerk maak je aan door middel van
  8. Let goed op dat je de juiste velden selecteert.
    Start Datum Korting  : Verplicht veld. De datum mag in het verleden liggen.
    Eind Datum Korting : Optioneel. Als je geen einddatum instelt, blijft de korting gewoon van kracht.
    Kortingscode : Korting in %
    Korting in % : Percentage, bijvoorbeeld 15,00
    Staffel Aantal : Optioneel. Geen staffel betekent dat de korting altijd geldt.
    Bij alle producten uit deze artikelkortingsgroep, moet bij het veld Artikel Kortingsgroep, de juiste groep worden geselecteerd.

3 - Kortingspercentage bij een product voor een klant

Indien je voor een product een kortingspercentage wilt invoeren voor een klant, dan doe je dat in de module klant.

Zie hiervoor de beschrijving: 1. Kortingspercentage bij een klant voor een product

4 - Kortingspercentage bij een product voor een klantkortingsgroep

1. Ga naar de module Product en open het product waarvoor je een korting wilt aanmaken.
    2. Kies voor de tab RELATIE.
    3.   Klik op wijzigen.
    4.   Klik op de + om aan te maken .
    5. Reference Type = Product
      Reference ID = Productnummer, bijv. 0155
    6. Klik op Volgende.
    7. Stel daarna de kenmerken in. Ieder kenmerk maak je aan door middel van .
    8. Let goed op dat je de juiste velden selecteert.

Start Datum Korting : Verplicht veld. De datum mag in het verleden liggen.
      Eind Datum Korting : Optioneel. Als je geen einddatum instelt, blijft de korting gewoon van kracht.
      Kortingscode : Korting in %
      Korting in % : Percentage, bijvoorbeeld 15,00
      Klant kortings groep : Klantkortingsgroep selecteren, bijv. 1- Groothandel.
      Staffel Aantal : Optioneel. Geen staffel betekent dat de korting altijd geldt.

Bij de klanten die de korting dienen te ontvangen, moet in het veld Klant kortings groep de betreffende kortingsgroep worden ingevuld.

Korting door een afwijkende verkoopprijs

5 - Afwijkende verkoopprijs voor een klant bij een product

1. Ga naar de module Klant en open de klant waarvoor je een korting wilt aanmaken.
    2. Kies voor de tab RELATIE.
    3.   Klik op wijzigen.
    4.   Klik op de + om aan te maken .
    5. Reference Type = Product
      Reference ID = artikelcode

6. Klik op Volgende.
    7. Stel daarna de kenmerken in. Ieder kenmerk maak je aan door middel van .
    8. Let goed op dat je de juiste velden selecteert.

Start Datum Korting : Verplicht veld. De datum mag in het verleden liggen.
      Eind Datum Korting : Optioneel. Als je geen einddatum instelt, blijft de korting gewoon van kracht.
      Verkoopprijs : De afwijkende prijs die moet gelden, bijv. € 0,40
      Staffel Aantal : Optioneel. Geen staffel betekent dat de korting altijd geldt.

Herhaal punt 1 t/m 6 als je voor meerdere staffels de korting wilt instellen.

Dus bijvoorbeeld “Staffel Aantal = 2000” om een andere prijs in te stellen die geldt vanaf 2000 stuks. Daarna maak je dezelfde afspraak opnieuw voor bijvoorbeeld een andere prijs die geldt vanaf 3000 stuks door te kiezen voor “Staffel Aantal = 3000.

Tip:
    Bij het toevoegen van kenmerken, kun je snel zoeken door de beginletters in te toetsen van het veld dat je zoekt.

Zie ook: Kortingen op een verkooporder of -factuur

6 - Afwijkende prijs voor een klant bij een productgroep

1. Ga naar de module Klant en open de klant waarvoor je een korting wilt aanmaken.
    2. Kies voor de tab RELATIE.
    3.   Klik op wijzigen.
    4.   Klik op de + om aan te maken .
    5. Reference Type = Klant
      Reference ID = Klantnummer, bijv. 100020
    6. Klik op Volgende.
    7. Stel daarna de kenmerken in. Ieder kenmerk maak je aan door middel van .
    8. Let goed op dat je de juiste velden selecteert.

Start Datum Korting : Verplicht veld. De datum mag in het verleden liggen.
      Eind Datum Korting : Optioneel. Als je geen einddatum instelt, blijft de korting gewoon van kracht.
      Artikel Kortingsgroep : Artikelkortingsgroep selecteren.
      Verkoopprijs : De afwijkende prijs die moet gelden voor alle artikelen uit die productgroep, bijv. € 20,00.

Bij alle producten uit deze artikelkortingsgroep, moet bij het veld Artikel Kortingsgroep, de juiste groep worden geselecteerd.

7 - Afwijkende prijs bij een product voor een klant

Indien je voor een product een afwijkende prijs wilt invoeren voor een klant, dan doe je dat in de module klant.

Zie voor de beschrijving 5. Afwijkende prijs voor een klant bij een product.

8 - Afwijkende prijs bij een product voor een klantkortingsgroep

1. Ga naar de module Product en open het product waarvoor je een korting wilt aanmaken.
    2. Kies voor de tab RELATIE.
    3.   Klik op wijzigen.
    4.   Klik op de + om aan te maken.
    5. Reference Type = Product
      Reference ID = Productnummer, bijv. 0155
    6. Klik op Volgende.
    7. Stel daarna de kenmerken in. Ieder kenmerk maak je aan door middel van .
    8. Let goed op dat je de juiste velden selecteert.

Start Datum Korting : Verplicht veld. De datum mag in het verleden liggen.
      Eind Datum Korting : Optioneel. Als je geen einddatum instelt, blijft de korting gewoon van kracht.
      Klant kortings groep : Klantkortingsgroep selecteren, bijv. 1- Groothandel.
      Verkoopprijs :

De afwijkende prijs die moet gelden voor alle artikelen uit die productgroep, bijv. € 25,00.

Staffel Aantal :

Optioneel. Geen staffel betekent dat de korting altijd geldt.

Bij de klanten die de korting dienen te ontvangen, moet in het veld Klant kortings groep de betreffende kortingsgroep worden ingevuld.

Kortingspercentage d.m.v. Klantgroep en Productgroep

Als je een korting wilt toekennen aan een klantgroep in combinatie met een productgroep, moet de relatie tussen deze twee groepen worden vastgelegd in de module Partner.

Klant en Artikelkortingsgroepen

Om kortingspercentages toe te kunnen kunnen, moet je eerst klant- en artikelkortingsgroepen aanmaken.

Dit kan als volgt:

1. Kies voor Instellingen
    2. Ga naar Kenmerk set-up

3. Kies bij Zoeken voor Artikel Kortingsgroep.
    4.  Klik op Wijzigen.
    5. Klik twee keer op Volgende.
    6.   Door middel van de + kunnen artikelkortingsgroepen worden aangemaakt.
    7. Klik twee keer op Volgende.
    8. Klik op Save changes.

9. Kies bij Zoeken voor Klant kortings groep.
    10.  Klik op Wijzigen.
    11. Klik twee keer op Volgende.
    12.   Door middel van de + kunnen artikelkortingsgroepen worden aangemaakt.
    13. Klik twee keer op Volgende.
    14. Klik op Save changes.

Module Partner

Klik op <<Meer en kies voor de module Partner.

1. Je maakt geen nieuwe tabel aan, maar je opent met dubbelklik de bestaande tabel: Korting Tabel. De kortingen worden vastgelegd in deze tabel.
      2. Kies voor de tab RELATIE.
      3.   Klik op wijzigen.
      4.   Klik op de + om aan te maken .
      5. Reference Type = Partner
        Reference ID = Korting Tabel
      6. Klik op Volgende.
      7. Stel daarna de kenmerken in. Ieder kenmerk maak je aan door middel van .
      8. Let goed op dat je de juiste velden selecteert.
        Klant kortings groep : Selecteer hier een bestaande artikelkortingsgroep.
        Artikel Kortingsgroep : Selecteer hier een bestaande artikelkortingsgroep.
        Korting in % : De afwijkende prijs die moet gelden voor alle artikelen uit die productgroep, bijv. € 25,00.