WIGO in het kort uitgelegd

Hoe werkt WIGO?

module Rapporten

Paragon biedt door middel van verschillende overzichten meer inzicht in je ERP-systeem.
WIGO (hetgeen staat voor what is going on) helpt je daarbij.

Door ParagonERP NL worden verschillende extra overzichten geleverd. Deze extra overzichten komen overeen met de overzichten die je gewend was in Minox voor Windows. Deze overzichten moeten per gebruiker worden geïmporteerd.
Hoe je die overzichten kunt importeren, lees je hier.

Ga naar de Rapporten door middel van << Meer en Rapporten.
In de meeste modules is het ook mogelijk om door middel van deze knop naar de overzichten te gaan.

De overzichten zijn onderverdeeld in de volgende hoofdstukken:

- Financiën

- Voorraad
- Productie
- Te betalen
- Inkopen
- Verkoop

Als je een overzicht hebt geselecteerd, wordt de standaard layout van dat overzicht geopend.

Opslaan overzicht

Als je een overzicht hebt aangepast, kun je deze opslaan.
Save
Kies voor Save om de wijzigingen (onder de huidige naam) op te slaan.
Save - opties
Klik op pijl omlaag om de opties te zien bij Save.
New layout
Kies voor de optie New layout, om wijzigingen die je in een overzicht hebt gemaakt, op te slaan onder een andere naam.
Toets de naam van de nieuwe layout in, en klik op Opslaan.
Ook als je een overzicht hebt geïmporteerd (JSON-bestand), kies je voor Save → New layout, om ervoor te zorgen dat je niet de bestaande layout overschrijft.
Export layout
Sla het overzicht op zodat een andere gebruiker jouw aangepaste overzicht ook kan gebruiken. Het overzicht wordt opgeslagen als een JSON-bestand.
Import layout
Importeer een layout om zelf te kunnen gebruiken.
Reset
Als je de aangebrachte wijzigingen ongedaan wilt maken, dan kan dat door middel van Reset.
Klik op pijl omlaag en kies voor Reset to default layout.

Opvragen overzicht

Door te klikken in het venster “Report Layouts”, kun je zien welke overzichten aanwezig zijn. In het onderstaande voorbeeld is een extra Vendor Listing gemaakt waarbij het Land als kolom is opgenomen.

Filters

Om te kijken of er filters zijn ingesteld voor je overzicht, kun je aan de rechterkant van je scherm klikken op Filters.

Bij dit voorbeeld van de Customer Listing, kun je zien dat er een filter is ingesteld op het veld Types.
Door deze te openen, zie je dat voor het veld Types Customer is aangevinkt.
Dit betekent dat alleen de klanten (customers) in dit overzicht zijn opgenomen.

Filter toevoegen

Er zijn twee manieren om een filter toe te voegen voor een veld dat is opgenomen in het overzicht.
Dit kan op de manier zoals hierboven beschreven voor het veld Types.

Als je bijvoorbeeld een filter wilt instellen voor het veld Status,  dan kan dat ook door te klikken op het menu-icoontje achter de kolom “Status” in het overzicht. Klik daarna op het icoontje van het Filter.

Groeperen

Het is mogelijk om in WIGO-overzichten de gegevens in een overzicht te groeperen. In het onderstaande voorbeeld van de Customer Listing, gaan we aangeven dat we dit overzicht per land gegroepeerd willen zien.
Klik hiervoor aan de rechterkant van het scherm op Columns en zoek naar het veld Country (land).
In dit geval is kiezen wij voor de Landcode van het factuuradres (Billing Addresses).
Vervolgens klik je met de linker muisknop op het menu-icoontje vóór het veld Country en sleep je het veld naar beneden naar de ruimte onder Row Groups.

Je overzicht wordt daardoor direct aangepast en gegroepeerd per land weergegeven.

Als je de gegevens van een land wilt bekijken, klik je op > om het land "uit te klappen".

Een andere manier om te groeperen (op een kolom die in het overzicht aanwezig is) is als volgt:

Als je bijvoorbeeld wilt groeperen op het veld Country, dan kan dat ook door te klikken op het menu-icoontje achter de kolom “Country” in het overzicht. Klik daarna op Group by Country.

In hetzelfde menu kan ook weer worden gekozen voor Un-Group by, indien dat gewenst is.

Verwijderen in het onderdeel Columns aan de rechterkant van je scherm, is een andere manier om het groeperen ongedaan te maken.

Waarden en totalen

Het is mogelijk om in WIGO-overzichten een totaal te laten berekenen van een kolom. Behalve totalen kunnen de volgende waarden van een kolom worden weergegeven en/of berekend:
avg : average = gemiddelde
count : count = aantal
first : first = eerste waarde
gl last : gl last
last : last = laatste waarde
max : maxium = maximum (hoogste) waarde
min : minimum = minimum (laagste) waarde
sum : sum = som (totaal)

In het onderstaande voorbeeld van Customer History, is voor meerdere kolommen aangegeven dat er een waarde moet worden weergegeven.
Klik hiervoor aan de rechterkant van het scherm op Columns en om bij Values te zien voor welke velden dat is ingesteld.

Je kunt eenvoudig een veld toevoegen aan Values door met linker muisknop op het menu-icoontje vóór het veld te klikken. Je sleept nu het veld naar beneden naar de ruimte onder Values.

Standaard wordt dan de value "Sum" gebruikt.

Je kunt de value Sum wijzigen door bij Values op dit icoontje voor het veld te klikken. Vervolgens kun je de gewenste functie kiezen (average, count, sum enz.).

Een andere manier om een Value toe te kennen of te wijzigen is door het veld aan te klikken in het overzicht.

Klik op dit icoontje voor het betreffende veld en kies dan voor Value Aggregation om de verschillende opties zichtbaar te maken.