Verkooporder aanmaken

Een verkooporder kan worden aangemaakt door middel van de module Order.

Het is mogelijk om een verkooporder aan te maken:

1. Quote: De verkooporder wordt gemaakt op basis van een offerte.

2. Purchase orders: De verkooporder wordt gemaakt op basis van een offerte.

3. Reservations: De verkooporder wordt gemaakt op basis van een reservering.

4. Handmatig: De verkooporder wordt handmatig aangemaakt.

Hieronder wordt beschreven hoe je handmatig een verkooporder aan kunt maken.

Stap 1: Maak handmatig een verkooporder aan

Klik op de module Order rechts in het menu.
Klik linksboven op Aanmaken.
  Kies voor Handmatig.

Stap 2: Selecteer de klant

De klant selecteren kan op 3 manieren:
  1. Debiteurennummer:
    Er wordt direct gezocht op (een gedeelte van) het nummer dat wordt ingetoetst.
  2. Klantnaam:
    Je kunt ook op een gedeelte van een naam zoeken. Zoek bijvoorbeeld op "rink", dan zal ParagonERP alles tonen met 'rink' in de bedrijfsnaam.
    Het is niet noodzakelijk dat de naam van de klant begint met de ingetoetste waarde.
  3. Alle velden:
    Klik op de puntjes naast het typeveld om te kunnen zoeken op alle velden van de klanten-stamkaart.
    In de pop-up die verschijnt, kan door te klikken op Columns ieder gewenst veld uit de stamkaart van de klant worden toegevoegd.

De geselecteerde velden (Columns) worden opgeslagen per module en per gebruiker.
Lees hier hoe je deze kunt aanpassen.

Als de klant nog niet aanwezig is, kan ook direct worden gekozen voor het aanmaken van een klant door te klikken op Create a new customer.

Stap 3: Vul de verkooporderkop aan

Controleer nu of de transactiedatum klopt. Deze staat direct onder de klant   en is standaard de datum van vandaag .
Een eventuele leverdatum kan toegevoegd worden door op het tabblad MEER te klikken. Het veld hiervoor heet Ship Date.
Pas indien nodig het verzendadres (= afleveradres) aan. Klik hiervoor eerst op Zend aan en daarna op het blauwe driehoekje daarnaast om een (nieuw) adres toe te voegen.
Zie de Kennisbank:  Hoe voer ik een adres in?
Geef vervolgens (indien gewenst) een referentie in onder Uw Referentie . Deze referentie wordt ook afgedrukt op de documenten.

Stap 4: Selecteer de producten
Klik op de blauwe icoon met de plus linksonder in het scherm.
Zoek naar het product dat je wilt toevoegen. Er kan gemakkelijk worden gezocht op (een gedeelte van) het artikelnummer of de artikelnaam.

Klik op Columns als je meer en/of andere velden wenst te zien in dit zoekscherm. De geselecteerde columns blijven bewaard per module.
Indien in de stamgegevens van het product een afbeelding aanwezig is, kan deze worden bekeken.
Als niet alle artikelen worden weergegeven, kan dit liggen aan de instellingen.
In de pop-up kunnen meerdere producten tegelijkertijd worden opgenomen in de order.
Klik op
 om de artikelen op te nemen in de order.
Bij de producten die een afbeelding bevatten, wordt dit icoontje weergegeven. Door hier met de muis overheen te bewegen, wordt de afbeelding zichtbaar.

TIP: Selecteren op kolommen bij het toevoegen van artikelen.

In het venster dat je gebruikt voor het opnemen van artikelen in een order, is het mogelijk om de artikelen te groeperen op bijv. Artikelgroep .
Klik hiervoor op het (hamburger)menu rechts van Artikelgroep.

Dit kan handig zijn, als door een bepaalde klant alleen artikelen uit een bepaalde  Artikelgroep worden besteld.
Eventueel kun je in de gemaakte groepering op  Artikelgroep nog een extra groepering maken op bijv. het veld  Omschrijving.
Als je meer wilt weten over het indelen van de kolommen, kun je dat in dit artikel van de kennisbank nalezen.

Stap 5: Voeg aantallen en product-details toe

Geef daarna in de order per product de aantallen op. Je kunt eenvoudig met de Tab-toets door de verschillende orderregels om de prijzen en aantallen per regel aan te passen.
Klik met de rechtermuisknop op een artikel om per product details toe te voegen, zoals Document omschrijving, kortingen en notities.
De artikelomschrijving kan worden aangepast door te kiezen voor Detail kenmerken en een andere omschrijving in te toetsen in het veld Document Omschrijving.
Een product van de order verwijderen kan door middel van de rechter muisknop op de orderregel en vervolgens te kiezen voor  Regel verwijderen.

Ook hier kun je met Columns (aan de rechterkant van je scherm) velden toevoegen die alleen jij in dit scherm ziet. Denk bijvoorbeeld aan Voorraad om direct de actuele voorraad van het product te zien of Regelkorting om toegepaste kortingen te zien.
De kolommen die zijn opgenomen in je orderscherm kunnen eenvoudig met de muis worden versleept.

Zie de Kennisbank:  Hoe maak ik gebruik van de lijstweergave?

Stap 6: Rond de order af

1. Voeg eventueel onderaan de order Notities toe.
  2. Klik op het vraagteken naast Order korting als je factuurkorting wilt toepassen.
  3. Controleer eventueel de BTW bij Tax code.
  4. Klik nu op de diskette icoon rechtsonder om de order op te slaan.
    Indien er niet voldoende voorraad aanwezig is, geeft ParagonERP een melding rechtsboven in het scherm.

Stap 7: Verstuur de orderbevestiging

Als je een preview van de order wenst te zien, klik je rechts onderin het scherm op pijl omlaag (naast Printen) en kies daarna voor Print.
Is de order opgeslagen en akkoord, dan kun je door naar de volgende status.  In de basisinrichting is dit status "Orderbevestiging".
Klik hiervoor rechtsonder op de groene actieknop Printen en kies vervolgens voor "Orderbevestiging".

Of een Orderbevestiging wordt geprint of gemaild, hangt af van de instelling die is gemaakt bij Print en Emailconfiguratie in Instellingen.